Bolečina v vratu in njeni vzroki

Kdor se zanima za kitajsko tradicionalno medicino (TKM) je nedvomno že mnogokrat slišal trditev, da zahodna medicina zdravi posledice, kitajska pa vzroke. V tem članku bom razložil kaj to pravzaprav pomeni. Ena izmed glavnih predpostavk tovrstnega zdravljenja je, da je naravna, brez stranskih učinkov, vendar ne prinaša takojšnih ozdravitev in utegne trajati tedne ali celo mesece. Seveda je čas okrevanja odvisen od obolenja in kot smo že rekli od njegovega vzroka, zato se morajo pri nekaterih obolenjih rezultati zdravljenja pokazati že v začetni fazi terapije. Kaj je torej tisti najbolj temeljni vzrok nekega obolenja? Vzemimo za primer bolečino v vratu. Različnih variacij istega obolenja je praktično toliko kot pacientov, saj ima vsak specifične življenjske razmere, navade in genetske dispozicije.


Najbolj pogost vzrok za bolečine v vratu so seveda delovne poškodbe vratnih vretenc in obrabe. Vzroke obolenja ugotovimo s pomočjo posebne diagnostike, ki jo TKM uporablja za ugotavljanje celostnega razumevanja stanja pri pacientu. Diagnostik je predvsem pozoren na način pacientovega gibanja. Sledi fizični pregled pacienta, nič manj pa ni pomemben pogovor, v katerem se razjasnijo pacientove delovne razmere in življenjske navade. Ponavadi apliciramo zdravljenje s pomočjo akupunkture, tuina masaže in ventuze (vakuumske terapije) in s tem odpravimo bolečino, negibljivost in otrdelost vratnega predela. Vendar moramo biti za uspešno zdravljenje izredno pozorni na ostale podrobnosti pri določanju zdravljenja, saj poznamo cel spekter različnih obolenj. Kadar se bolečina pojavi pri vzvratnem dviganju glave to pomeni, da je poleg fizičnega vzroka za nastanek bolezni k temu prispevalo tudi porušeno energetsko delovanje meridiana mehurja, zato moramo dodati nekatere točke s katerimi spodbujamo pretočnost po tem meridianu. Kadar pa občutimo bolečine pri obračanju glave levo in desno, potem je soodgovorno tudi slabo delovanje funkcij tankega črevesa, zato stimuliramo akupunkturne točke, ki so za to odgovorne. In tako naprej.


Pacienti s tovrstnimi problemi morajo paziti na to, da se zadosti gibajo na svežem zraku in se izogibajo večurnim vožnjam z avtom ali dolgotrajnemu sklanjanju glave in sedenju pred računalnikom. Prav tako ni priporočljivo, da bi njihov vzglavnik presegal višine lastne pesti. Prvi simptomi pojava obolenja vratnih vretenc je zatrjen vrat in občutek teže v zgornjem delu hrbta, ki jo spremlja pekoča bolečina. Če tega stanja ne zdravimo, oziroma ne preprečujemo z zadostnim gibanjem, raztezanjem in izogibanjem večurnemu sedenju pred računalnikom ali v avtu, potem lahko nastopi druga stopnja obolenja, ki se pojavi kot mrtvenje zgornjih okončin, predvsem v predelu dlani in prstov. Tretja faza napredovanja obolenja je ovirano gibanje in obračanje glave, ki lahko močno ovira naše vsakdanje življenje.

Metoda zdravljenja s pomočjo kitajske medicine se zato celostno posveča stanju v telesu, zato pacient ne more pričakovati, da bo masaža ali akupunktura vključevala zgolj tiste predele telesa, ki so neposredno prizadeti z bolečino. Zdravnik TKM se posveti stimulaciji poteka energije po meridianih, ki so v teoriji TKM povezani tudi s pretokom življenjske energije v vratu. Po vratu potekajo meridiani mehurja, žolča, tankega črevesa, t.i. meridian trojnega vrelca in srca. Točke, ki odgovarjajo tem meridianom pa se pojavljajo v vseh štirih okončinah in po hrbtu. Seveda se je najprej potrebno skoncentrirati na najbolj boleče, občutljive in otrdele točke v predelu vratu, šele ko jih najdemo lahko zatrdno določimo katere meridiane je potrebno stimulirati. Mnogokrat utegne biti masaža zaradi raztezanja zatrdlin rahlo boleča, vendar je to mehka in prijetna bolečina, ki mnogokrat prinese dokaj hipno olajšanje, vendar je za dolgoročno izboljšanje stanja potrebno neprekinjeno aplicirati kar nekaj dvajsetminutnih terapij.

dr. Li Furu / prevedla Ida Hiršenfelder